loading ...
EN
Antibodies to AMA M2, M2-3E, LKM-1, LC-1, SLA/LP, confimation

Antibodies to AMA M2, M2-3E, LKM-1, LC-1, SLA/LP, confimation

IMPORTANȚA CLINICĂ A AUTOANTICORPILOR

Hepatita autoimună 1
Markerii de laborator de bază: anticorpi la fibră musculară netedă ASMA, factorul antinuclear FAN, hipergamaglobulinemia. Anticorpii la ASMA (frecvent împreună cu factorul antinuclear) se întîlnesc la 50-70% dintre pacienți (în 10% cazuri anticorpii la ASMA se depistează la pacienții cu ciroza biliară primară (CBP)). Mai frecvent se îmbolnăvesc persoanele de sex feminin în vîrstă de la 15 la 40 de ani. Caracteristic este evoluția progresivă și răspunsul adecvat la terapia imunosupresivă.
 
Hepatita autoimună 2  
Markerul de laborator de bază: anticorpii la LKM-1. Predominant se înbolnăvesc copii după 1 an și adolescenții.
 
Hepatita autoimună 3
Markerul de laborator de bază: anticorpii la SLA/LP. Se întîlnește în 20% din cazuri de hepatită autoimună (HAI). Răspunsul la terapia imunosupresivă este slab.
 
Ciroza biliară primară (CBP)
Markerul de laborator de bază – anticorpii la mitocondrii (AMA), care se depistează la 80-90% din pacienți. Autoantigenul de bază (țintă) – M2-3E (E2-subunitate). AMA pot fi depistatecu 10 ani înainte de debutul clinic al patologiei. Identificarea AMA la sindromul Șegren sau slerodermiei, indică la riscul înalt al dezvoltării CBP. AMA se identifică la 1-5% din pacienți cu HAI 1, ceea ce permite diagnosticarea sindromului overlap, care imbină HAI Și CBP. Titrele AMA nu depind de terapia efectuată și pot fi persistente după transplantul hepatic. La 20-40% din pacienți se înregistrează feluri minore de anticorpi – Sp100, PML, gp210. La 70-90% de pacienți se înregistrează FAN. Se caracterizează prin evoluția progresivă. Schimbările altor parametri de laborator: creșterea nivelurilor bilirubinei, fosfatazei alcaline, gama-glutamiltransferazei, hiperholesterinemia, hipergamaglobulinemia (datorită IgM). 
 
Colangita sclerozantă primară (CSP)
Markerul de laborator de bază – anticorpii a antineutrofile citoplasmatice, tipul perinuclear (p-ANCA). Se întilnește la 25-85% din pacienți cu sau fără colită ulceroasă concomitentă. Anticorpii p-ANCA se identifică la 25-30% din rudele sănătoase a pacienților cu CSP, cît și la frați/surori a copiilor suferiți de CSP. Titrul anticorpilor nu se corelează cu activitatea (în comparație cu HAI) și durata maladiei. P-ANCA servește un marker de diagnostic eficient a CSP și a colitei ulceroase, dar în același timp nu sunt implicați în imunopatogeneza maladiei fiind epifenomen. Devieri ale altor parametri de laborator: creșterea nivelului bilirubinei, ALT, AST, proteinei c-reactive, Cu, eozinofilelor, hihergamaglobulinemia (datorită IgM), scăderea nivelului colinesterazei.
 
АМА-М2
Anticorpii de bază în cazul CBP. Baza diagnosticului serologic a patologiei date.
 
М2-3Е
Se întîlnește concomitent cu AMA-M2 la pacienții cu CBP, determinarea lor ridică sensibilitatea metodei.
 
Sp100
Antigenul anticorpilor antinucleari în CBP. Poate fi determinată în cazurile AMA negativi a CBP.
 
PML
Antigenul anticorpilor antinucleari în CBP. Se poate întîlni în cazuri AMA – negativi a CBP.
 
gp210
Antigenul tipului omogen a luminiscenței nucleului în CBP. Se întîlnește în cazuri AMA-negativi a CBP
 
LKM-1
Markerul hepatitei autoimune 2 se întîlnește la copii în vîrstă de pînă la 14 ani. Mai rar în cazul hepatitei virale C.

LC-1
Frecvent se întîlnește cu LKM-1 în HAI 1
 
SLA/LP
Markerul hepatitei autoimune 3. Nu se înregistrează în cazul altor patologii și intră în criterii HAI de lucru (2008)
 
SS-A (Ro52)
Se depistează în cazul lupus eritematos sistemic și formelor cutanate, patologiilor reumatice sistemice, artritei reumatoide, maladiilor autoimune hepatice, patologiilor infecțioase etc.

CODE

IMU30

price and Analytic Time

IMU30 - Antibodies to AMA M2, M2-3E, LKM-1, LC-1, SLA/LP, confimation - T_Title general site

keymeta

,keymeta

descmeta

descmeta