loading ...
EN
Tissue Transglutaminase Antibodies, tTG IgA / Gliadin (deamidated) antibodies, DGP IgA / serum IgА

Tissue Transglutaminase Antibodies, tTG IgA / Gliadin (deamidated) antibodies, DGP IgA / serum IgА

Celiachia sau enteropatia gluten conditionata, se caracterizează prin inflamatia autoimuna a mucoasei intestinului subțire, ce deregleaza absorbția substantelor nutritive, vitaminelor și microelementelor. Are o transmitere ereditară evidentă, afectând purtătorii de alele HLA2 clasa DQ2 și DQ8.
 
Debutul bolii poate surveni la orice vârstă, începând cu primul an de viață și până la bătrânețe (când persoana începe să consume produse ce conțin gluten). Simptomele din partea TGI la copil sunt flatulența, mărirea abdomenului în dimensiuni, diaree, scaderea masei corporale, dureri abdominale. La maturi anemie fierodeficitara, sterilitate, osteoporoza. Diagnosticul pozitiv se pune în baza indicatorilor genetici și imunologici și în urma excluderii inflamației intestinului de cauză infecțioasa, degenerativa, toxica, genetică.

Se investighează copii și adolescenți cu simptomatică neclară:
 • Diaree cronică,
 • Durere abdominala cronică,
 • Greață și vomă,
 • Flatulență,
 • Constipatie cronică,
 • Amenoree,
 • Retard în creștere și dezvoltare,
 • Scădere ponderală,
 • Anemie fierodeficitara,
 • Creșterea enzimelor hepatice,
 • Oboseală cronică,
 • Dermatită herpetiformă,
 • Stomatită aftoasă,
 • Fracturi fregvente,
 • Osteoporoză.
Se investighează rudele pacienților cu boli autoimune, diabet zaharat, tiroidita autoimuna, deficit IgA.
 
Societatea Europene de Pediatrie, Gastroenterologie și Nutriție ESPAGHN, 2012
 
INVESTIGAȚIA SEROLOGICĂ PRIMARĂ
Determinarea anticorpilor transglutaminaza tisulară, tTG, IgA
 Determinarea anticorpilor anti-gliadina deamidată, DGP, IgA
 Determinarea concentrației IgA total (în 5-25% cazuri la pacienții cu boala celiacă este detectat deficitul selectiv a IgA total)

În cazurile detectării al concentrației scăzut IgA total, investigațiile serologice ulterioare trebuie să se bazeze pe determinarea anticorpilor specifici de tip IgG.  
 
 Determinarea anticorpilor transglutaminaza tisulară, tTG, IgG
 Determinarea anticorpilor anti-gliadina deamidată, DGP, IgG

La copii în vârsta de pînă la 5 ani anticorpii DGP pot fi identificați în lipsa anticorpilor tTG.

 
Denumirea anticorpilor
Sensibilitatea, %Specificitatea, %
transglutaminază tisulară, tTG, IgA95-10090-97
transglutaminază tisulară, tTG, IgG90100
anti-gliadina deamidată, DGP, IgA86-9591-95
anti-gliadina deamidată, DGP, IgG92-9595-98
 
Nivelurile crescute a anticorpilor la tTG pot fi identificate la pacienții cu patologii oncologice autoimune, cu patologii hepatice și sistemului cardio-vascular, la copii cu infecția herpetică persistentă, cu dermatita atopică răspîndită.
 
Diagnosticul serologic trebuie să fie efectuat înainte de stabilirea unei diete medicale în contextul utilizării cantității obișnuite de produse care conțin gluten. Limitarea sau excluderea glutenului din raționul pacientului poate duce la scăderea bruscă a titrului anticorpilor specifici, ceea ce va dificulta diagnosticul ulterior, sau îl va face imposibil.   
 
Dacă apar manifestări care nu se integrează în clinica de celiachiei, se poate confirma prin investigații pe fon de alimentați cu conținut de gluten. Dieta durează 14 zile prin administrare zilnică de 3 g de gluten (mai mult de 2 felii de pâine albă) care crește titrul autoanticorpilor, provoacă modificările intestinale și simptomele specifice. Dacă acestea nu survin, dieta cu gluten se continuă 8 săptămâni cu repetarea investigațiilor imunologice.
 
Conform protocolului
ESPGHAN, diagnosticul boalei celiace poate fi stabilit fără efectuarea biopsiei intestinale, în prezența simptomelor clinice tipice, în cazul creșterii a concentrației anticorpilor la tTG mai mult de 10 norme, cu titrul pozitiv al anticorpilor la endomisium și prezenței la pacient markerilor genetici.

CODE

IMU45

price and Analytic Time

IMU45 - Tissue Transglutaminase Antibodies, tTG IgA / Gliadin (deamidated) antibodies, DGP IgA / serum IgА - T_Title general site

keymeta

,keymeta

descmeta

descmeta