Scop: Confirmarea specificităţii anicorpilor detectate (IgG) împotriva Toxocara canis prin intrmediul eliminării reactivităţii încrucișate cu antigene imunologice comune cu alți paraziți. În acest scop, se recomandă să fie utilizată o metodă specială – Western Blot. În calitate de ţinte diagnostice în Western Blot sunt utilizate diferite protein, care formează complexului antigenic ES, ce permite să se diferențieze răspunsul imun specific faţă de Toxocara cu cel nespecific. Specificitatea metodei diagnostice este de peste 99,0%. Aceasta înseamnă că rezultatele pozitive ale unui test de screening pot fi confirmate sau infirmate definitiv prin imunoblot.
Atenţie!
Rezultatele serologice pozitive trebuie să fiu interpretate luând în consideraţie manifestările clinice a maladiei şi acuzele pacientului. Detectarea anticorpilor nu reprezintă o dovadă definitivă a infecției cronice sau acute. Pentru apricierea infecției curentă se recomandă detectarea anticorpilor IgA.
Nu întotdeauna există o corelație pozitivă directă între titrul de anticorpi și de severitatea bolii. Pentru toxocaroză este caracteristică o evoluţie ciclică, cu acutizări şi remisiuni, ceea ce se manifestă oscilaţiile manifestărilor clinice, hematologice și imunologice la unul şi același pacient.
Indicaţii diagnostice
Suspecţie şi confirmare a infecţiei cu larvele toxocarelor la copii şi adulţi;
Evaluare diagnostică a copiilor cu febră de origine necunoscută asociată cu eozinofilie;
Monitorizarea tratamentului toxocarozei.
La copii cu vârsta sub 16 ani, materialul biologic este recoltat în prezența părinților!
Cu o zi înainte de test, excludeți activitatea fizică (antrenamentul sportiv) și consumul de alcool.
Se recomandă de recoltat proba de sânge dimineața pe stomacul gol, după un repaus alimentar de 8-14 ore (pentru bebeluși – excludeți alăptarea cu 2 ore înainte de recoltarea materialului biologic).