încărcare ...
RO
Factorul antinuclear pe celule Hep-2, screening

Factorul antinuclear pe celule Hep-2, screening

«Standardul de aur» și screeningul primar de detectare ANA în ser sanguin este metoda de imunofluorescența indirectă (IIF), care este capabilă de a detecta mai mult de 200 tipuri antigenice celulare. 
 
Detectarea ANA cu metoda IIF se marchează prin termenul «factorul antinuclear» (FAN) - toţi experții mondiali recomandă aprecierea FAN pentru screeningul BAS.

Informație

Pentru detectarea FAN în laboratorul Alfa Diagnostica se utilizează echipament și tehnologii pe diapozitive mozaice, patentate de compania germană «EUROIMMUN». În câmpul de lucru al diapozitivului sunt lipite combinații de biocipuri (1х1мм), acoperite cu diverse țesuturi unde se aplică serul pacientului. Anticorpii prezenţi în ser "găsesc" un antigen specific și în acest loc al cipului se fixează o fluorescență specifică. După caracterul fluorescenței poate fi presupus despre care tip de autoanticorpi se menționează (nucleari, nucleolari, aparatele de citoplasmatici, membranari, la dispozitive de fisiune ș.a.)

Absența fluorescenței pe diapozitivele biocipurilor confirmă despre absența oricăror autoanticorpi cu probabilitatea de 95-98%. În cazul dat pot fi stopate testările de laborator ulterioare.

Detectarea ANA cu alte metode

Metodele analizei imunoenzimatice (ELISA) și imunoblotingului (IB) nu pot înlocui identificarea FAN cu ajutorul IIF, deoarece “pierd” pînă la 20% din rezultatele pozitive. Cauze:
 • spectrul de antigeni studiați nu depășește 6-23,
 • nu există antigene conformaționale și labile,
 • în amestecul de antigeni se formează multe neoepitopi,
 • anumite antigene blochează alte antigene,
 • structura antigenelor se modifică prin sinteză și purificare recombinantă.
Semnificația clinică a rezultatelor pozitive FAN
 • Testul este foarte util pentru diagnosticul LES (sensibilitatea: 93%, specificitatea: 57%), precum și pentru evaluarea prognosticului și monitorizarea decurgerii artritei juvenile cronice în combinație cu uveita și fenomenul Raynaud secundar asociat cu BAS.
 • Testul este un criteriu de diagnostic al lupusului medicamentos, boală mixtă a țesutului conjunctiv (BMȚC), hepatitei autoimune.
 • Testul este mai puțin util pentru diagnosticarea Polimiozitei (PM)/Dermatomiozitei (DM) (sensibilitatea: 61%, specificitatea: 63%).  
 • Testul nu are valoare diagnostică și prognostică dovedită pentru scleroza multiplă, boli tiroidiene, infecții, purpură trombocitopenică idiopatică, fibromialgie.
 • Frecvența recomandată de determinare a FAN este de 1 dată în 6-12 luni.
Semnificația clinică a FAN pozitiv pentru diagnosticul sclerodermiei sistemice
 • Detectarea fluorescenței discrete tip strălucire pe diapozitive-biocip indică în mod clar prezența anticorpilor anti centromeri (anti-ACA), permite confirmarea acestui diagnostic, fără teste de laborator de confirmare (sensibilitatea: 19-33%, specificitatea: 90-99,9%).
 • Detectarea anti ACA este aplicat pentru a prognoza leziunile limitate ale pielii (sensibilitatea: 44%, specificitatea: 79-93%) și probabilitatea scăzută de dezvoltare a semnelor renghenologice de fibroză pulmonară (sensibilitate: 12%, specificitate: 71%).
 • Detectarea anti ACA este utilizat pentru diagnosticul sindromului CREST (sensibilitatea: 60-65%, specificitatea: 83-99,9%).
 • Se recomandă o singură definiție a anti ACA.
CONFIRMAREA DIAGNOSTICULUI CU REZULTATELE POZITIVE ALE SCREENINGULUI

Pentru a clarifica specificitatea anticorpilor, pacientului i se oferă testele de confirmare (descifrare): o analiza imunoenzimatică (ELISA) și o blot liniar pe membranele de nitroceluloză (EUROLINE) produse de cele mai importante companii de diagnostic din Europa.
 
Important
 • Pentru a alege corect un test de confirmare, este necesar să urmați recomandările unui specialist conform protocolului de testare screening.
 • Puteți obține consultaţie profesională de la conducătorul laboratorului Maria Grigorița, la numărul de contact 060253817, sau prin poșta electronică grigoritamaria@gmail.com.

Codul

IMU20

Preț și Timp analitic

IMU20 - Factorul antinuclear pe celule Hep-2, screening - Antetul sit-ului

keymeta

,keymeta

descmeta

descmeta