Arahide – prezintă alergenul alimentar comun pentru copii și adulți. Aproximativ 10% din copii sunt sensibilizați la alune, 1-2% la componentele moleculare cu semnificație clinică, ceea ce poate duce la reacții alergice grave, inclusiv la anafilaxie.
INDICAȚII PENTRU EFECTUAREA TESTULUITestele permit diferențierea alergiei ”reale” la arahide de cea ”falsă”, care apare datorită unei reactivități încrucișate la polenul de mesteacăn, permit aprecierea riscului al unor reacții grave, ajută clinicianul să determinine tratamentul imunoterapic optim.
COMPONENTELE MOLECULARALERGICE ALE TESTULUI
► Betv 1 - componentă alergogenă majoră al polenului de mesteacăn. Marker de crossreactivitate (în comun cu Ara h 8) cu alergenii din familia proteinelor PR-10.
► Arah 1 - componentă alergogenă majoră al arahidelor. Marker potențial implicat în dezvoltarea reacțiilor sistemice grave.
► Arah 2 - componentă alergogenă majoră al arahidelor. Marker potențial implicat în dezvoltarea reacțiilor sistemice grave (inclusiv anafilaxia).
► Arah 3 - componentă alergogenă majoră al arahidelor. Marker potențial implicat în dezvoltarea reacțiilor sistemice grave.
► Arah 5 - componentă alergogenă minoră al arahidelor. Marker potențial implicat în dezvoltarea reacțiilor sistemice atenuate.
► Arah 6 - componentă alergogenă majoră al arahidelor. Marker potențial implicat în dezvoltarea reacțiilor sistemice.
► Arah 7 - componentă alergogenă majoră al arahidelor. Marker potențial implicat în dezvoltarea reacțiilor sistemice.
► Arah 9 - componentă alergogenă majoră al arahidelor. Marker potențial implicat în dezvoltarea reacțiilor sistemice sau locale. Marker de crossreactivitate cu alergenii din familia proteinelor LTP.
INTERPRETAREA► Depistarea IgE specifice pentru unul sau mai mulți componenți Arah 1, Arah 2, Arah 3, Arah 6, Arah 7 indică sensibilizarea primară la arahide sau/și la produsele care conțin arahide (chiar și în cantități foarte mici), și risc crescut de dezvoltarea reacției alergice sistemice, inclusiv anafilaxia (din acestă cauză copiul trebuie să evite consumul arahidelor, iar părinții trebuie să poarte trusa antișoc). Se manifestă încă din copilărie. Prelucrarea termică al arahidelor nu scade potențialul alergogen. Este posibilă reacția alergică încrucișată la mazăre, linte, soia.
► Depistarea IgE specifice pentru Arah 9, indică sensibilizarea crescută la arahide, cu dezvoltarea reacțiilor alergice locale/sistemice, precum și reactivitate încrucișată la alergenele de la piersică, măr, prună, alună, polen de pelin.
► Depistarea IgE specifice pentru Betv 1 (omologul Arah 8) și/sau la Arah 5 anume în perioada primăverii, indică la sensibilizarea primară la polenul de mesteacăn și risc crescut de reacție alergică locală (orofaringeală) – alergie alimentară asociată polenului. Riscul pentru anafilaxie este extrem de mic. De obicei se manifestă la vârstele școlare. Se admite consumul de arahide. Prelucrarea termică al arahidelor scade alergogeneza. Este posibilă reacția alergică încrucișată la polenul de leschină, măr, piersică, morcov, arahide, soia, kiwi și țelină.