încărcare ...
RO
Analiza genei UGTA1, sindromul Gilbert

Analiza genei UGTA1, sindromul Gilbert

Sindromul Gilbert (SG) reprezintă o hiperbilirubinemie indirectă benignă ereditară cauzată de defectul genei UGT1A1, care codifică o enzimă importantă în metabolismul acizilor biliari – uridindifosfatglucuroniltransferazei (UDFGT). Această enzimă joacă un rol important în reacţii cu glucuronat a compușilor endogeni hidrofobi (bilirubina, acizii biliari, hormonii steroizi), precum și a xenobioticelor (ex. medicamente, cancerogene). Prevalenţa SG în populaţia generală constituie de la 3 până la 10%.
 
Printre cele mai frecvente cauze genetice ale SG este polimorfismul rs8175347, când apare o inserţie suplimentară a nucleotidelor TA în regiune de promotor al genei UGT1A. Prezenţa a 6 inserţii TA în regiunea promotoare - A(TA)6TAA - corespunde activității funcționale normale a enzimei UDFGT. Apariţia a încă unei inserţiei TA în regiunea sus-menţionată cu apariţia genotipului A(TA)7TAA reduce expresia genei și, prin urmare, scade activitate funcțională a enzimei. În stare de homozigotă se observă activitate enzimatică redusă cu 30%, ce rezultă în scăderea conjugării bilirubinei în hepatocite cu 80% în raport cu norma. De asemenea, activitatea enzimatică se reduce şi mai mult în caz de apariţie a altor inserţii suplimentare a TA (ex. 8 repetări a TA). SG este o maladie ereditară autozomal recesivă. În populaţiile europene prevalenţa polimorfismului rs8175347 este 5-10% pentru homozigoţi și 40-45% - pentru heterozigoţi.
 
Suplimentar la astfel de manifestare ca hiperbilirubinemia indirectă SG este asociat cu dezvoltare a reacțiilor adverse la administrare a anumitor medicamente. Acest lucru se datorează faptului că enzima UDFGT este implicată în metabolismul şi a unor medicamente. În acest sens, la purtătorii homozigoţi ai polimorfismului genei UGT1A, este posibila dezvoltare a SG şi manifestare a reacțiilor toxice la administrare a următoarelor medicamente:

 
• Antipiretice – Paracetamol;
• Medicamente opioide şi antagoniştii receptorilor opioizi – Morfină, Nalorfină şi Naltrexon;
• Remedii antihistaminice antialergice – Desloratadină;
• Preparate citostatice antitumorale – Irinotecan;
• Medicamente vasodilatatoare, antianginale şi antiaritmice – Carvedilol;
• Antidepresanţii – Sertralină.

În rezultat, poate fi necesar de suspendat sau să de modificat doza medicamentelor administrate.
 
SG este diagnosticat după excludere a hepatitelor virale, hemolizei, leziunilor hepatice toxice, tezaurismozelor (hepatopatiile asociate cu acumulare excesivă a diferitor substanţe în ficat) etc. În caz de diagnostic dubios se efectuează biopsia hepatică, ce este o procedură invazivă şi foarte costisitoare, spre deosebire de analiză genetica.
 
Indicaţii diagnostice

Apariția episoadelor icterice începând cu vârsta de 12-30 ani, care se manifestă după o infecție intercurentă, consum de alcool, deshidratare prelungită, în situaţii de foame, stres emoțional și fizic, pecum şi în timpul menstruației.
 
Importanţa clinică

 
• Ca rezultatul determinării prezenţei / absenţei polimorfismului genetic rs8175347 se confirmă / se exclude cauza genetică a dezvoltării SG;
• Dacă se determină genotipul homozigot (TA) 6 / (TA) 6 sau cel heterozigot (TA) 6 / (TA) 7, atunci cauza genetică a SG este exclusă;
• Prezența genotipului homozigot (TA) 7 / (TA) 7 confirmă etiologie genetică a SG.

Codul

GEN18

Preț și Timp analitic

Alfa Diagnostica | Analize Medicale | Analiza genei UGTA1, sindromul Gilbert

Analiza genei UGTA1

sindromul Gilbert

Analiza genei UGTA1, sindromul Gilbert