încărcare ...
RO
​Boala despre care în Moldova trebuie să se cunoască

​Boala despre care în Moldova trebuie să se cunoască

19.04.2017
E primăvară, soare, vremea de afară ne îndeamnă: e timpul să ieșim la natură, la aer, să respirăm și să admirăm verdeața proaspătă de smarald ... și supunîndu-se acestui îndemn, se îndreaptă spre păduri de la mic la mare.  

Cu regret, marea majoritate a oamenilor nici nu bănuiesc că, pe covorul moale din iarbă fragedă îi paște un pericol – borreliosis, denumit de asemenea și ”boala Lyme”. În spatele acestei denumiri romantice se ascunde o boală destul de neplăcută, cauzată de mușcătura de căpușă, care populează anume în locurile de picnic de primăvară-vară.
 
Boala Lyme este cauzată de Borrelia, care se transmit la om prin mușcătura de căpușă. Odată nimerite în sînge, acestea se răspîndesc în întreg organizmul, generînd leziuni ale țesutului nervos, a inimii și a articulațiilor. 

 Cum se manifestă boala?

În locul mușcăturii apare o pată roșie, eritem. Cîteva săptămîni mai tîrziu, persoana se confruntă cu simptome asemănătoare gripei (dureri de cap, slăbiciuni, febră, dureri în gît, mușci, articulații, inimă). Deja peste cîteva luni după mușcătură, întreg sistemul nervos este afectat grav.  
 
Cum poate fi suspectată boala?

În primul rînd, după întoarcerea din pădure, întotdeauna inspectați pielea. Dacă depistați o căpușă, dezinfectați pielea cu o substanță antiseptică, apucați căpușa cu o pensetă, un resfreder sau cu ajutorul unui fir de ață, vertical, cît mai aproape de piele și extrageți-o afară. Încercați să nu striviți căpușa. Dacă aceasta a reușit să pătrundă adînc, adresați-vă la spital. Dacă apar suspiciuni cu privire la boala Lyme, medicul numaidecît vă va indica teste de laborator extrem de sensibile (de screening și confirmatoare).   

Și în concluzie

Atunci cînd mergeți la pădure pentru un picnic, încercați să vă protejați pielea împotriva mușcăturilor de căpușă. Nu uitați de produsele respingătoare, care sperie căpușele. În general, fiți atenți.  

​Boala despre care în Moldova trebuie să se cunoască - Alfa Diagnostica | Laborator Medical

Alfa Diagnostica

laborator medical

,Alfa Diagnostica, laborator medical