încărcare ...
RO
PCA3 – panaceu? Nu! Dar avantajele sunt evidente.

PCA3 – panaceu? Nu! Dar avantajele sunt evidente.

07.12.2018
Medicii urologi cunosc bine faptul că este destul de dificilă interpretarea nivelurilor ridicate ale PSA. Dar mai ales bărbații cât de îngrijorați sunt la acest capitol. Nici mai mult, nici mai puțin, dar probabil poate fi vorba despre cancerul de prostată, care ocupă ferm locul 2, în rândul maladiilor oncologice la bărbați.
 
Așadar, esența întrebării
Atunci când sunt detectate niveluri ridicate ale PSA> 4 ng/ml, iar mai exact, de la 4 până la 10 ng/ml, în fața specialistului apare întrebarea – cărui fapt acest lucru se datorează? Nivelurile ridicate ale PSA sunt asociate cu: hiperplazia benignă (adenom) a prostate, proces inflamator, sau….cancer? După un examen clinic minuțios a pacientului, se regurge la biopsia prostatei, adică se obține fragmente de țesut prostatic (până la 12) pentru examinare histopatologică, ca ulterior să se confirme sau infirme presupunerile medicului.
 
Procedura de biopsie este neplăcută și traumatizantă, dar nu există altă soluție. Totodată, conform datelor statistice, biopsia confirmă diagnosticul presupus anterior doar în fiecare al 4-lea caz. În alte 75 % – biopsia nu a fost necesară. Dar, în momentul efectuării biopsiei, acest lucru nu a fost cunoscut.
 
Decizie
Detectarea genei PCA3 – susține cu o înaltă încredere necesitatea efectuării puncției biopsie a prostatei.
 
Ce este PCA3?
PCA3 sau Prostate Cancer Antigen – genă care este activată în țesutul tumoral din prostată. Nu trebuie confundată cu PSA – bine cunoscută majorității bărbaților, ca Antigenul Specific Prostatei, determinat în sânge.
Produsul activării genei PCA 3 – ARN mesager, poate fi detectat în urina obținută după masajul prostatei. Și în dependență de scorul PCA3 se va decide necesitatea efectuării puncției biopsie a prostatei. Luând în considerație, bineînțeles, toată informația despre pacient disponibilă medicului (vârsta, datele examinării la tușeul rectal, antecedentele eredo-colaterale, nivelul PSA și altele).
 
PCA 3 – panaceu? Nu! Dar avantajele sunt evidente.
Făcând această investigație, până la 60% dintre pacienți pot evita o biopsie inutilă, deși în același timp (conform datelor statistice) în 1-2% cancerul de prostată poate rămâne nedetectabil. Din păcate, nu există încă teste perfecte pentru detectarea cancerului de prostată.

PCA3 – panaceu? Nu! Dar avantajele sunt evidente. - Alfa Diagnostica | Laborator Medical

Alfa Diagnostica

laborator medical

,Alfa Diagnostica, laborator medical